EXIMBANK și BERD: acord de împrumut de 5 milioane de euro în sprijinul întreprinderilor micro, mici și mijlocii din MoldovaEXIMBANK și BERD: acord de împrumut de 5 milioane de euro în sprijinul întreprinderilor micro, mici și mijlocii din Moldova

EXIMBANK și BERD: acord de împrumut de 5 milioane de euro în sprijinul întreprinderilor micro, mici și mijlocii din Moldova

EXIMBANK contractează un împrumut de 5 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru a stimula competitivitatea întreprinderilor micro, mici și mijlocii din Republica Moldova. Acordul de împrumut a fost semnat astăzi în cadrul liniei de creditare EU4Business-BERD.

Noua finanțare va permite debitorilor să investească în echipamente mai moderne și să-și alinieze procesele la standardele Uniunii Europene (UE). O calitate superioară a produselor și o producție mai eficientă într-un mediu de lucru mai sigur și mai sănătos vor ajuta întreprinderile să opereze cu succes atât la nivel local, cât și pe piața europeană.

Vitalie Bucătaru, Prim-Vicedirector General EXIMBANK, a declarat: „Acest proiect consolidează angajamentul EXIMBANK de a sprijini afacerile locale, în special cele orientate spre criteriile ESG și cele gestionate de femei și de a aduce propria noastră contribuție la creșterea standardelor de calitate și a competitivității acestora pe piață. EXIMBANK este conștientă că are un impact semnificativ asupra contextului social și de mediu în care își desfășoară activitatea, alegând astfel să acționeze și cu scopul de a crea valoare pe termen lung pentru bancă, angajați, clienți, comunitate și mediu. Ne bucurăm că anume acest proiect specific, susținut și de UE pentru componenta de grant, marchează începutul colaborării cu BERD pentru EXIMBANK, ca parte a Grupului Intesa Sanpaolo, care cu siguranță va fi una fructuoasă și de lungă durată.

Cel puțin 70% din noile fonduri vor fi utilizate pentru finanțarea tehnologiilor verzi, iar o treime va fi dedicată îmbunătățirii accesului la finanțare pentru companiile conduse de femei.

Debitorii vor fi eligibili pentru un grant cashback de până la 15% din suma împrumutului, după finalizarea cu succes a investițiilor. Plățile de stimulare sunt finanțate de UE în cadrul inițiativei EU4Business.

Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Moldova, a menționat: „Cu sprijinul Uniunii Europene și în parteneriat cu BERD, în cadrul abordării Echipa Europa, IMM-urile din Moldova vor putea profita de acest program emblematic care oferă IMM-urilor posibilitatea de a investi în modernizarea producției, creșterea competitivității și stimularea creșterii. Programul privind linia de Credit EU4Business - BERD oferă granturi investiționale care reprezintă un stimulent financiar puternic pentru investițiile productive. Semnarea noului contract de împrumut cu EXIMBANK este un alt pas spre un acces mai bun la finanțare și încurajăm IMM-urile din Republica Moldova să profite de noile oportunități.

Odile Renaud-Basso, Președintele BERD, în cadrul primei sale vizite oficiale în Moldova a comentat: „Întreprinderile mici și medii (IMM-urile) care cresc rapid pot ajuta economiile să se redreseze în urma pandemiei prin crearea de noi locuri de muncă și introducerea inovațiilor. Sunt încântată că putem consolida cooperarea cu EXIMBANK, parte a Intesa Sanpaolo – partenerul nostru de încredere în  multe țări – pentru a canaliza fonduri către companiile din Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene.

Linia de credit EU4Business-BERD este disponibilă în Armenia, Georgia, Moldova și Ucraina.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din Moldova. Până în prezent, a investit aproximativ 1,49 miliarde EUR în peste 146 de proiecte în toată țara pentru a sprijini întreprinderile private și infrastructura cheie și pentru a construi o economie mai ecologică și mai durabilă.

20.01.2022