EXIMBANK încurajează

În data de 26 ianuarie, comunitatea globală marchează Ziua internațională a energiei verzi – un prilej oportun pentru a reitera rolul tranziției către surse de energie durabilă și pentru a consolida conceptul de sustenabilitate, construind un viitor energetic verde.

Având fermul anagajament de a susține afacerile locale, în special cele oientate spre criteriile ESG, EXIMBANK își aduce propriul aport și sprijină întreprinderile micro, mici și mijlocii din Republica Moldova în implementarea și trecerea la tehnologii sustenabile, prin intermediul liniei de credit EU4Business. Grație Acordului de împrumut în valoare de 5 milioane de euro semnat între EXIMBANK și BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) în 2022, în proporție de 70%, fondurile sunt dedicate tehnologiilor verzi.  Împrumuturile faciliteză investițiile în echipamente moderne și alinierea proceselor la standardele UE, promovând calitatea superioară a produselor și o producție mai eficientă. Un aspect important pentru debitori fiind posibilitatea obținerii unui grant cashback de până la 15% din suma împrumutului, după finalizarea cu succes a investițiilor

EXIMBANK este convinsă de importanța investițiilor în tehnologii curate, care contribuie la crearea unei economii bazate pe resurse regenerabile și aduc un aport valoros în reducerea schimbărilor climatice ireversibile. Astfel, banca face pași hotărâți întru susținerea unui viitor energetic sustenabil și a implementat de curând un sistem fotovoltaic de ultimă generație, amplasat chair pe acoperișul Oficiului Central al instituției. Inițiativa se aliniază cu valorile Grupului Intesa Sanpaolo de a acționa responsabil în utilizarea resurselor, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon și la promovarea unui viitor energetic durabil.

Sistemul fotovoltaic ON-GRID este unul de ultimă generație, compus din 127 de panouri fotovoltaice și are rolul de a genera energie electrică din surse regenerabile. Acest fapt va permite și optimizarea cheltuielilor asociate cu energia electrică. Potrivit simulărilor, se așteaptă o reducere anuală de 25% a consumului de energie electrică furnizată prin rețeaua națională pentru Oficiul Central al EXIMBANK, cu o economie estimată de aproximativ 11%.

Proiectul, în sumă de aproximativ 60 de mii de euro, este realizat sub umbrela programului European ESG Strategy Development Central European International Bank. Conform cercetărilor efectuate în programul de calcul PVGIS de pe site-ul Comisiei Europene, se estimează că sistemul va produce anual aproximativ 70.500 kWh, cu o reducere concomitentă a emisiilor de CO2 de aproximativ 35 de tone.

Implementarea de EXIMBANK a sistemului fotovoltaic de ultimă generație permite reducerea dependenței de sursele tradiționale de energie și marchează un pas important în direcția unui viitor energetic verde și responsabil.

EXIMBANK este conștientă că are un impact semnificativ asupra contextului social și de mediu în care își desfășoară activitatea, alegând astfel să acționeze și cu scopul de a crea valoare pe termen lung pentru bancă, angajați, clienți, comunitate și mediu.

26.01.2024